Jídelníček diabetika
Diabetická dieta je i v dnešní době zásadní a nepostradatelnou součástí léčby diabetu. Každý diabetik se proto musí naučit sestavit si správně kaloricky i výživově vyvážený jídelníček. Diabetici s normální hmotností by se při sestavování jídelníčku měli řídit obsahem sacharidů, diabetici s nadváhou obsahem kalorií.
Obecné zásady sestavení diabetického jídelníčku:
Doporučené postupy úpravy potravin
- vaření ve vodě
- vaření v páře
- vaření v tlakovém hrnci
- dušení
- pečení (v alobalu nebo na roštu)
- grilování (v alobalu nebo na roštu)
- příprava pokrmů na teflonové pánvi bez použití tuku
Převzato z webu foodforyourhealing.com
Zakázané potraviny
Cukr, med, džem, cukrářské výrobky, zmrzlina , plnotučné mléko, kondenzované mléko, smetana, tučné sýry, tučná masa - bůček, krkovice, ovar, skopové, kachna, játra, uzeniny, tučné ryby - losos, úhoř, ryby v oleji, mandle, mák, lískové a vlašské ořechy, živočišné tuky, nápoje s obsahem alkoholu.
Omezené potraviny
Rostlinné tuky (máslo, oleje), mlýnské a pekárenské výrobky, vejce, omezení koření a sladidel.
Doporučené potraviny
Netučný tvaroh, nízkotučné mléko, sýry do 20% tuky, ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, libová masa (kuře, králík, telecí, hovězí, libová vepřová kýta, rybí filé, kapr), šunka neslazené tekutiny.