Diabetes a obezita, výživa diabetika
Základem léčby u všech forem diabetu je správné dodržování diabetické diety, která je nejstarším druhem léčby cukrovky a i v dnešní době má v terapii diabetu nezastupitelné místo. Správný a vyvážený příjem sacharidů, tuků a bílkovin je zároveň nejlepší prevencí i léčbou obezity, která je s cukrovkou velmi často spojena (obezitou trpí až 90% diabetiků II. typu).
Správně zvolená a dodržovaná dieta zajišťuje uspokojivou kompenzaci diabetu a tím brání rozvoji cévních diabetických komplikací. V jejím důsledku dojde ke snížení glykémie nalačno i po jídle, glykovaného hemoglobinu (HbA1c), inzulínové rezistence, zabrání hypoglykémiím a sníží Body Mass Index (BMI) u obézních diabetiků.
Diabetická dieta
Principy diabetické diety jsou v podstatě shodné s principy racionální stravy a dieta spolu s fyzickou zátěží jsou základním léčebným postupem. U pacienta s diabetem II. typu trpícího navíc obezitou nesmí být dieta zaměřena pouze na snižování glykémií, ale i na redukci hmotnosti.
Při sestavování jídelníčku je třeba mít na paměti kromě energetického obsahu potravin také jejich glykemický index (GI). GI je poměr zvýšení glykémie po podání potraviny s ekvivalentem 50g sacharidů a zvýšení glykémie po podání 50g glukózy. Potraviny můžeme podle GI rozdělit do skupin s nízkým, středním a vysokým GI. Pro diabetickou dietu jsou nejvhodnější potraviny s nižším a nízkým glykemickým indexem.
Frekvence stravování je u diabetu individuální, všeobecně se doporučují pouze tři hlavní jídla – snídaně, oběd a večeře. Lze povolit i více malých a nízkoenergetických dávek jídla bělem dne.
Dodržování dietních opatření vyžaduje ze strany pacienta značné úsilí, trpělivost a schopnost hledat reálné dílčí cíle. Její přínos je ale nesporný.
Principy diabetické diety
- pravidelné plánované stolování, vyhnout se dojídání, nepřejídat se
- používat menší talíře, nejíst celé porce
- jíst častěji menší porce (až 5x denně), nejíst na noc (nejpozději hodiny před spaním)
- dostatek tekutin v podobě neslazených nápojů
- nepít alkohol, nekouřit
- vařit co nejméně pro ostatní
- při hladu preferovat ovoce a zeleninu
- provádět pravidelné záznamy jídelníčku
- naučit se nevhodné a vhodné potraviny
- pravidelné vážení